CSR Mátrix

Mérhető felelősség
 CSR/ESG a gyakorlatban

Takács Júlia

Takács Júlia, a CSR Mátrix alapítója:
“A CSR Mátrix Consulting gyakorlati tanácsokat nyújt 2007 óta a vállalatoknak (szervezeteknek) a vállalati fenntarthatóságról és felelősségről (CSR).  A mérhető felelősség a szlogenünk. Hisz az átláthatóság és a folyamatok nyomonkövethetősége érdekében – az MHC Internationallal is együttműködve) – a CSR/ESG teljesítménymérés  már a kezdetektől tevékenységünk fókuszában állt. Erre hívtuk fel a cégek/szervezetek/intézmények figyelmét.”

A nemzetközi változásoknak (főként az EU rendelkezései, ajánlásaival a háttérben) köszönhetően az átláthatóság érdekében a mérhetőség, a teljesítménymérés került előtérbe. Az ESG égisze alatt. Számunkra ez a gomdolkodásmód, és ez a típusú megközelítése a vállalati fenntarthatóságnak és felelősségnek nem volt újkeletű.

Vajon mi a mi Miértünk?  És kik vagyunk?
Magyarországon egyedülálló a vállalati felelősség és fenntarthatóság területén (CSR), hogy kizárólag e témával foglalkozó CSR Ügynökség és CSR Tanácsadó Iroda működjön a háttérben más saját platformokkal támogatva 2006 óta.

Mint

 • a CSR Hungary hírportál és hírlevélrendszer (több mint 35 000+ olvasó),
 • CSR Hungary Klub 2007-től a gondolkodó vezetők klubja
  (Gazdaság, társadalom, környezet)
 • Kutatás/CSR Hungary Index 2007-től
 • Rendezvények
  CSR Next vállalati fenntarthatóság és felelősség képzések, ESG Üzleti Reggelik, CSR Hungary Konferenciák
  CSR Szerda Klubestek
 • Magyar Üzleti Felelősség Díj (CSR Hungary Díj),
 • valamint kiadványokkal (CSR Hungary Guideline, CSR iránytű) támogatjuk a vállalati felelősség és fenntarthatóság szakmai háttere iránt is érdeklődőket.

Ez a típusú gondolkodásmód nem csak a kommunikáció, a HR, a környezetvédelem, a nonprofit rész “átkeresztelődését” jelenti, hanem egy komplex, rendszerszintű megközelítés.
Átfogó rálátást kíván (gazdaság, társadalom, környezet) egy cég/szervezet működésében.  Ez támogatja a minden értelemben hatékonyabb,  jó üzleti működést is.

Nem az adományozással, sem a szponzorációval, nem 1 projekttel azonos a vállalati fenntarthatóság és felelősség rendszere. Ezt támogatják módszertanilag a különböző nemzetközii fenntarthatósági jelentés keretrendszerek.

Megváltoztatni a korábbról örökölt társadalmi, történeti paradigmáinkat nem egy könnyű dolog!
Hisz közép-európai országként még működnek a vállalati felelősség területén is az előző gazdasági, társadalmi, politikai érára jellemző működési mechanizmusok.
Megszabadulni ezektől nem lesz könnyű!

Ebbe beletartozik az is, hogy másképp viszonyuljon a köztudat is a cégekhez, vállalkozásokhoz. Az üzletet értéknek tekintsék.

Mindenki szeretne minél jobb életminőséget. Jólétet. Élhetőbb környezetet. Ehhez az egyik legjobb eszköz a CSR, a vállalati fenntarthatóság és felelősség modellje, mely az új értékrendet a munkahelyen keresztül a magánélet (család, baráti kör) berkeibe is eljuttatja.

Ehhez azonban a cégnek/szervezetnek is szüksége van arra, hogy beazonosítsa saját értékeit, felépítve identitását, hosszú távú bizalmat alakítson ki érintettjeivel.
Természetesen a vállalkozásnak elsősorban arra a tevékenységre kell fókuszálnia amiért megalapították.

Ahhoz, hogy Ön is hatékony, átlátható CSR rendszert tudjon kialakítani Mi a módszereket, eszközöket, a legfrissebb információkat adjuk.

18. évnyi CSR, fenntarthatósági tapasztalattal rendelkezünk, melyet nemzetközi partnerünknek , az MHC Internationalnak és saját referenciáinknak (pénzügy, energia, szolgáltatás, ingatlan szektor, hivatalok/nagy és KKV-ék, közintézmény, NGO) köszönhető.

Lásd pl. az SAP-CSR Hungary Esély Programját itt!

Együttműködő partnereink között található:

 • UNESCO
 • MHC International
 • Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara
 • Joint Venture Szövetség
 • Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége
 • VOSZ
 • IPOSZ
 • MLE

Csapatunkat úgy alakítottuk ki, hogy különböző generációk dolgoznak sikeresen, hosszútávon együtt. Alapelvünk, hogy „ a gazdaság van az emberekért. s nem az emberek  a gazdaságért”  Csáth Magdolna gondolatával egyetértve.

Így a nemzetközi trendeket, ismereteket a gyakorlatban a helyi közösség igényeinek figyelembe vételével használjuk.
Figyelve a vállalati felelősség és fenntarthatóság hiteles megjelenítésére.

Dolgozzunk együtt a mérhető,  sikeres CSR-ért! Ha tetszik ESG-ért.

P.s.
Részben az utolsó bekezdés gondolata tükröződik abban is, hogy 2010 óta a CSR Hungary márkánk mellett már elismert a City Hungary (fenntartható városokért) márkánk is.
S  ugyanebben az évben alapítói vagyunk mi is az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesületnekí).

Takács Júlia
CEO és alapító
CSR Mátrix/CSR Hungary/City Hungary